lunes, 31 de agosto de 2015

Independentisme gens glamurós

Primer va ser en Quim Brugué, després la Marina Pibernat, i ara l’Arqueòleg Glamurós... La llista podria ser molt més llarga, milers de noms, només una selecció entre milions de dianes que alguns han començat a pintar a les façanes, no només a les virtuals.
 
Així estan les coses a Catalunya: la discrepància amb el discurs que pretén hegemonitzar l’opinió pública pot conduir-te a l’ostracisme, quan no obertament a patir l’assetjament més cruel. No són cops de falç sinó de destral, etzibats per un exèrcit d’autòmats guiats per l’odi, matussers atrinxerats a Twitter o als fors d’internet. Però també a les tertúlies radiofòniques o televisives, quan no a les columnes dels diaris. Personatges convençuts que “Ara és l’hora” de perdre els papers (i no parlo dels de Salamanca) perquè la Història –que aspiren a escriure-la com a vencedors mentre la van revisant des del victimisme- els absoldrà. Però no són revolucionaris, per molta consigna que alguns haguessin mamat de jovenets, per molta llei que vulguin obviar, sinó reaccionaris al servei d’una causa que ha pervertit la convivència a la que, crèiem, era casa nostra.
“El món ens mira”, diuen. El món ens mira, dic jo, però amb perplexitat. I amb desgrat, cada cop més. És el que passa quan pixes colònia. Millor dit, és el que té presumir de pixar colònia quan la ferum ha pujat més enllà del Rin. Aleshores el món mira més enllà del Danubi i fa memòria, i la “Catalunya Plena” ressona com el cacofònic “Reich”. Colònia que fa pudor a Romanticisme decimonònic. Carlisme a l’interior, proteccionisme a la costa. Els obrers sota control, a canonades si cal, que en això Madrit no “ens vol aixafar”. Colònia etiquetada a les seus embargades de Convergència. Colònia comprada pels progres que han venut la seva ànima per una causa superior, la terra, la bandera. Se’ls omple el pit i se’ls inflen els collons. Res més no importa ja, “pit i collons” i peti qui peti, que “Espanya ens roba”. No badis, mal català. Botifler. Cabrero. Paleto.
Així es va escrivint el llibre de l’oprobi al si de la societat catalana. “Volem votar” sense regles clares, silenciant els nostres adversaris, com goses qüestionar-ho, Brugué? Oh, catalanufa Pibernat, t’has passat de frenada, tenim carta blanca per violar-te als lavabos d’un Carrefour! I tu, altiu Arqueòleg, marieta d’extraradi, pensaves que la torxa de la veritat no et cremaria les barbes? Els energúmens pul·lulen, el planeta n’és ple, però aquí i ara tenen carta blanca. Tot s’hi val: mentides, manipulació, menyspreu, censura, magufisme... I amenaces gens velades! I homofòbia, i masclisme ranci. Aquest és el “nou país” que s’albira, molt progressista, molt social. I dirigit pels de sempre. Ja!
Definitivament, aquest independentisme no és gens glamurós. És una llàstima que hi hagi més glamur al centre d’una diana.

15 comentarios:

  1. Moltissimes gràcies! Subscric plenament cada una de les teves paraules

    ResponderEliminar
  2. Molta cancha se li ha donat al nacionalisme, com si no sapiguéssim de què va...

    En fi. Bon artícle.

    ResponderEliminar
  3. La revolució dels somriures, n'hi diuen!! La del Joker de Batman, deu ser!!

    ResponderEliminar
  4. "Han començat a pintar dianes a les façanes"? "Guiats per l'odi"? "Carta blanca per violar" algú? "amenaces"?
    Això passa a Sta.Coloma degut al procès? Deu ser quan jo no hi sóc. Perquè jo veig la gent als bars, botigues, amb familiars o amics que quan parlen de la independència ho fan amb tota serenor, amb respecte i (per exemple, a diferència del futbol o la religió) amb disposició d'escoltar l'altre interlocutor, amb interès. No sé què ho fa que vivint a Catalunya mai hem trobo aquesta imatge bèlica que prediquen des de fora, i alguns des de dins. Jo ho atribueixo a la invenció, a que qui no vol la independència vol fer creure els altres que el tema fenera conflictes. Sí, a tots ens ve al cap el ministre Fernández Díaz dient que les famílies (serà la seva?) ja no es reuneixen al Nadal enemistats per les posicions sobre la independència. Llavors sorgeix una reflexió: a qui pretenen convèncer, si els que votaran Sí o No viuen a Catalunya i veuen la realitat de 1a mà?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Sanuel, no parlo de Santa Coloma (una illa fins a un cert punt, i molt menys paradissíaca del que pretens fer veure). Coneixes els casos que esmento a l'escrit? Només cal que te n'informis.

      Eliminar
  5. "Tot s’hi val: mentides, manipulació, menyspreu, censura, magufisme... I amenaces gens velades! I homofòbia, i masclisme ranci. Aquest és el “nou país” que s’albira..."
    No... Aquest es el país que tenim ara: Espanya. El que sortirà, d'una possible independència, esta per veure, per molts catastrofistes nostradàmicus vulguin fer-nos veure el que els interessa. Una Catalunya independent serà el millor o el pitjor país del món, dependrà de nosaltres. Una Catalunya dins Espanya ja sabem com es... Fa molts i molts anys que ho sabem...

    ResponderEliminar
  6. Cansa tant, sentir els mateixos arguments des de l'extrema dreta, que repetits per altres tarannàs auto anomenats "democràtes" es la guinda del pastís... "Aleshores el món mira més enllà del Danubi i fa memòria, i la “Catalunya Plena” ressona com el cacofònic “Reich”.
    La repetició d'arguments... Una de les premisses de Goebbles... Però clar, alguns mai ho reconeixeren, i fins i tot, es sentiran ofesos si algú els hi diu, perquè clar, "ells no pixen colonia" (peaso argumento), però sigui el que sigui el que pixen, els vapors no els hi deixen veure clar.
    Que no t'agraden els arguments? Doncs votem... Això és la democràcia, no?
    Noooo... Pixa colonies, que sou uns nazis...
    Nano... Mira la teva forma d'argumentar... De debò, en Goebbels hauria estat orgullós. Les claves totes onze.

    ResponderEliminar
  7. Davant qualsevol amenaça/insult/coacció de la llibertat m'hi trobareu, encarant-m'hi. Però escolteu: jo sóc independentista, però no sóc un lladre, ni homòfob, ni masclista, ni catalufo, ni nazi (no Marina, no sóc un nazi), ni corrupte, ni evidentment assenyalo a ningú amb una diana per diferències ideològiques ni demano cap campanya d'odi contra ningú.

    I hi ha límits que s'han traspassat per tots els extrems. Per tant, junts en la defensa de la llibertat, i tant! Però davant els insults, la manipulació i l'odi, ni un pas enrere. I això va per tots, vosaltres inclosos, no creieu?

    ResponderEliminar
  8. Evidentment, això es una opinió, la teva, tan respectable com totes les demés, però fa la impressió que aquest respecte es perd quan el discurs és tan, o més partidista, justament, que el que critiques, posant-te, com a mínim, a la mateixa alçada.
    Els que no pensen com tu, són "un exèrcit d’autòmats guiats per l’odi, matussers atrinxerats a Twitter". Però tu no, és clar, tu no t'atrinseres, les teves idees son prou originals i no ets cap autòmat. Els altres si. Però clar, es que els altres pensen diferent.. Els altres son "personatges", que no pas persones. "Personatges" alienats.per "consignes que han mamat de jovenets". Tu no. Les teves idees son super originals, i ningú les ha explicat abans. Tu no vas "mamar" de jovenet... Potser vas nèixer gran?.
    "una causa que ha pervertit la convivència a la que, crèiem, era casa nostra."
    Ha pervertit la convivència????. O sigui, si la gent pensa diferent, si vol canviar les coses, demanant l'opinió de la gent, amb un referèndum com a qualsevol país civilitzat, o amb unes eleccions, si d'altre manera no ens deixen, això es "pervertir la convivència"????. Molt demòcrata, tu.I molt glamurós. Tan glamurós com fer servir expresions de "pixa colonies, i la ja tan manida comparació amb els nazis, el reich i tota la pesca. Van començar els del PP i a poc a poc, s'hi va afegint gent.Però no perquè ho hagin mamat.... Noooooo... Que va!. Es perquè la idea els ha semblat prou interesant, atractiva, original... I glamurosa, és clar.
    Manipulacions per part dels mitjants? I tant! No hi ha cap mitjà que no estigui al costat, més o menys descaradament, d'un bàndol o d'un altre. Però el més fàcil es criticar els que no comulguen amb les teves idees. Ells tenen la culpa de tot, ens aborreguen, ens rentent el servei... Perquè, clar, a Catalunya som tant imbècils que només llegim l'Arra i escoltem TV3. Aquí no arriba El Mundo, Tele 5, La Cope, La Razón, Antena 3, La 13... Ai, si puguesim tenir accès a aquests mitjans! Com de glamurosos seriem els catalans!
    Però clar, el nazisme, és el que té, que ens veta aquets mithants tan imparcials.
    Per sort ens queda internet, on la gent pot dir el que li brota, i explicar-nos que el nacionalisme català es molt poc glamurós. No pas com l'espanyol, (el que tenim ara, ens agradi o no), tan culte, refinat i... Si, és clar: glamurós.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Has entès alguna cosa? Perquè havies començat bé, parlant del respecte i tal... Potser he parlat de tu a l'article? Perquè el teu comentari bé que l'has focalitzat en la meva persona. En aquest cas, sembla que l'he encertat amb un tret a l'aire.
      Aquest article està escrit contra l'independentisme tronat, no contra l'independentisme en si. De tronats, ni aquí ni enlloc. I els casos que he triat per denunciar-ho són flagrants.
      Amb gent con corruptus m'hi trobaràs, amb d'altres no afluixaré.

      Eliminar
  9. Si, jo crec que ho he entés perfectament; és la forma habitual de parlar de política de gairebé tothom en els darrers temps; tu tens una postura, totalment respectable: no ets independentista. Perfecte. En lloc d'exposar els teus motius, el que fas es tirar merda a sobra dels que sí que ho son. Quina es l'aportació?. Pixen colonia, pràcticament son un nou Reich, son autòmates aborregats pel que han mamat des de jovenets, son violents que posen dianes, no tenen glamour...
    Obviament, ets al teu dret de dir el que et passi pel cap, però resulta esgotador escoltar aquest discurs, tan típic de la dreta espanyola, de: esteu equivocats, aneu pel mal camí, no ho feu bé... No seria més pràctic i constructiu exposar les raons per les que l'independència et sembla pitjor que continuar amb Espanya?.
    He focaltzat el comentari en la teva persona perquè ets tu qui ha donat aquests... "arguments".
    És clar que entre els independentistes hi ha gent de tota mena; rucs hi ha per arreu, només faltaria. Però tambié hi ha gent que té les coses clares, idees ben fonamentades, i, simplement, pensen d'una altre forma; el Pare Manel, Pep Guardiola o Lluís Llach, per citar noms que suposo que gairebé tothom coneix, no em semblen "autómates guiats per l'odi".
    Fixar-se en els casos flagrants de corrupció, de descerebrats, d'autòmates... És criticar per criticar, això si que és pervertir la convivència, justament el que sembla molestar-te. Perquè ho entenguis: es pot fer el mateix discurs, però exactament el mateix, amb qualsevol ideologia política, filosofía, forma de pensar... Entre els comunistes, liberals, republicans... no n'hi ha cap descerebrat?
    Què fàcil es agafar els exemples que més ens convenen per criticar el conjunt...
    Has entés alguna cosa, ara?

    ResponderEliminar
  10. Home, jo crec que és normal que es focalitzi en la teva persona... Qui ha publicat aquesta opinió, sino tu?
    És clar que tronats ni a qualsevol lloc, però precisament, argumentar en contra d'una postura, aprofitant aquests trontats és el que rexina una mica. De la mateixa manera podem aprofitar que hi ha peruans, japonesos o italians boixos i assasins, per criticar als peruans, als japonesos o als italians. Que hi hagi corruptes amagats darrere una ideologia no la fa pitjor. Critica els corruptes, d'acord, hi així sóc amb tu. Quina és la teva ideologia, religió, política... És perfecta?, No hi ha cap seguidor de les teves idees que sigui corrupte, deshonest...
    Has aprofitat els casos que t'han interessat, i que són, com be dius, flagrants, per, "aprovechando que el Pisuerga para por Valladolid" ficar la "pullita". Demostraríes que la teva postura és anticorruptes, sota la meva manera de veure-ho, publicant la teva opinió sobre la bona i honrada gent que està a favor del procés independentista; deixant clar, això si, que no comparteixes les seves idees.
    El contrari, amic meu, es fer trampes al solitari.

    ResponderEliminar
  11. Benvolgut Salva: tal com diu l'Arqueòleg, no hi ha diàleg possible entre la Fe i la Raó. Per els que es mouen per l'esperança mística en un paradís mil·lenarista que només arribarà amb la (?) Independència, la resta som heretges i no mereixem res més que la foguera, i les nostres paraules són inspirades per un dimoni rojigualda amb la cara de Franco o de Millán-Astray. Malhauradament, el mal està fet; hem passat del seny a la rauxa, i de la convivència exemplar, a la batasunització més barroera. Les dianes a les parets no han fet més que començar.

    ResponderEliminar
  12. Disculpeu el retard en la publicació de comentaris. Davant la impossibilitat de respondre'n en uns dies, vaig optar per deixar-los pendents de moderació.

    ResponderEliminar