miércoles, 9 de marzo de 2011

TO BE CONTINUED, de Santiago Roncagliolo i altres


http://tobe-continued.com

Atenció lectores i lectors, per primera vegada aquest espai no està dedicat a un llibre publicat, ni tan sòls a un llibre escrit hores d'ara. Perquè parlaré d'un llibre que s'està redactant mentre vostès em llegeixen, un llibre en què, si els interessa el que explicaré, encara poden dir-hi la seva, ja que són a temps d'engrescar-se a escriure'n un capítol. En efecte, estimades i estimats seguidors de la secció literària de la revista, To be continued és una experiència literària innovadora i, en la meva humil opinió, absolutament fascinant.
Les noves tecnologies estan canviant les regles del joc editorial tal i com les coneixíem des que es va inventar el paper i, més tard, la impremta. El llibre electrònic és una feliç realitat -malgrat el que n'opinin els seus detractors- que, combinada amb Internet com a instrument per a la creació, la difusió i l'intercanvi, obre un futur imprevisible. Moltes persones vinculades a la creació i a l'activisme cultural així ho han entès, també grans editorials i l'Institut Cervantes. Aquest, amb l'editorial Roca, donen suport al projecte To be continued, presentat com a un “concurs de novel·la il·lustrada en col·laboració”. La novel·la que finalment sorgirà de tot plegat no serà la primera novel·la col·lectiva, ni la primera escrita i llegible via Internet (blocs, xarxes socials com Twitter o Facebook), ni la primera que combinarà una versió textual amb una versió il·lustrada, ni tampoc la primera que s'acompanyarà de músiques audibles a Spotify. No, no serà la primera en cap d'aquestes vessants, però sí serà la primera que les combini -seguint el precepte cada cop més estès del “llibre enriquit”- amb tanta ambició!
El primer capítol s'ha encarregat a l'escriptor Santiago Roncagliolo (autor d'arrels peruanes que ha publicat diverses obres de narrativa, potser la més coneguda la novel·la Pudor, a més de guions i treballs periodístics), i s'han reservat dos capítols dels quinze totals, el 5 i el 10, a dos altres escriptors consagrats, però de moment és un secret la seva identitat. La resta de capítols es desenvolupen a partir de l'argument iniciat per Roncagliolo (a la Gran Via de Madrid ha aparegut un home penjat de la marquesina del teatre Lope de Vega, i el tinent Colifatto haurà d'encetar la preceptiva investigació), però cada nou capítol pot ser escrit autònomament per qualsevol persona, obrint-se a un univers de noves veus i arguments creatius per tal de donar continuïtat a l'obra en els terminis previstos. Un univers literari democràtic que s'obre també a la il·lustració i, fins i tot, a la proposta musical. El mes de maig, finalment, es publicarà la novel·la definitiva tant en suport electrònic com en paper.
El comitè que passa pel sedàs els capítols rebuts el formen professionals de llarga trajectòria en els mons literari, editorial, i d'Internet, amb noms com el de José Luis Martín de El Jueves, o Javier Giner com a editor en cap. El pressupost que es manega no és poca broma: 180.000 euros. Però no és un projecte abocat al negoci, sinó a l'experimentació més absoluta. De fet, el llibre es podrà obtenir gratuïtament en el format ebook, i els autors només rebran un 1% de la venda del llibre en format paper si aquest ven més de 10.000 exemplars.
No m'estenc més. Tenen a dalt un enllaç a Internet, i des d'allà tota la xarxa a la seva disposició: vincles a Spotify, a Facebook, a blocs, a Youtube... To be continued.

Publicat a la Revista del Taxi, número 193, el febrer de 2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario