martes, 31 de julio de 2012

Autors i autores de Santa Coloma de Gramenet amb obra publicada fins el 2011

L'Associació Colomenca de Literatura va rebre una petició, per part de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, per tal de col·laborar en l'elaboració d'un llistat d'autors i autores locals amb obra publicada. Fins ara no havia existit res de res, a excepció de la relació de llibres i autors del Fons local de les Biblioteques públiques. Una ciutat com la nostra, amb la producció i la projecció literària que té, necessitava fer aquest pas.

En Rodolfo del Hoyo s'hi va posar i va preparar un llistat (enllaçar aquí). En un altre fitxer va fer constar totes les referències a cadascú dels llibres publicats pels autors i les autores. Aquest darrer el penjaré en una altra entrada perquè encara haig de treballar-hi per a que sigui més manegable. Els noms estan ordenats alfabèticament, però no pels cognoms.

El criteri bàsic d'elaboració és el següent: Els autors i autores han d'haver nascut o viscut a Santa Coloma de Gramenet. En tot cas, cal que la persona hagi estat estretament vinculada a la ciutat.

Em consta que l'Ajuntament està treballant per completar tota aquesta informació, i que des de la Biblioteca de Singuerlin s'està col·laborant en la redacció definitiva d'un Corpus literari amb dades biogràfiques dels autors i autores locals. La feina feta fins ara no recull tot el que s'hagi publicat des del mes de gener de 2012, a més d'admetre la possibilitat d'omissions. Seria molt ben rebuda qualsevol aportació en aquest sentit.

No vull tancar aquest escrit sense esmentar la feina d'en Joan de la Vega, qui va elaborar fa uns anys l'estudi més complet fet fins ara a casa nostra, a l'entorn de la vida i miracles dels principals escriptors i escriptores locals, tot i romandre inèdit.

Espero que aquestes eines puguin ser útils per a la promoció de la literatura i dels literats i les literates a Santa Coloma de Gramenet.

miércoles, 18 de julio de 2012

Marillion: avance del nuevo álbum Sounds That Can't Be Made

Marillion publicará su nuevo disco en septiembre, pero ya ha anticipado un tema en un enlace a Youtube. Se trata de la canción Power, una pieza con un bajo potente y bastante melódica, llena de detalles a ir descubriendo (Rothery haciendo cositas aquí y allá, Kelly jugando con las texturas). Arranca con un aire Simple Minds noventudo y va creciendo hasta alcanzar un tono marillionesco característico de la época Hogarth. Me gusta, es digna y muy bella.

viernes, 13 de julio de 2012

Premis Liebster


Farà cosa d'un mes vaig rebre un comentari d'en Toni Seuma, responsable del bloc La brolla d'en Toni, comunicant-me que m'havia atorgat un premi Liebster. En un primer moment em va sorprendre que se'm parlés d'un premi que no coneixia, gairebé com si fos una broma. Però com que procedia d'un paio seriós, calia entrar al seu blog i comprovar de què anava la cosa. I sí, em va fer patxoca (gràcies, Toni!). Resulta que els mateixos blocaires fem un reconeixement a d'altres en base a unes senzilles normes:

1.- Copiar i enganxar el logo del premi al bloc, i enllaçar al blocaire que t’ho ha otorgat.

2.- Nominar els teus 5 blogs favorits (han de tenir menys de 200 seguidors) i deixar un breu comentari en els seus blocs per fer-los saber que han rebut el guardó.
3.- Demanar i esperar que aquests blocaires passin el guardó a d'altres cinc.

Es tracta, doncs, d'esperonar els blocaires que mantenen blocs minoritaris, però amb un toc sucós per a qui els segueixen. És com una cadena, molt ingènua però sense les pocasoltades referides a la sort, la salut, l'amor, etcètera, que ens omplen la bústia de powerpoints cursis, o el marbre de la cuina de tuppers amb llevat per fer-ne un pa de pessic a l'estil de les monges carmelites.

Posat a seguir l'esperit dels Liebster, vet aquí els que jo he premiat:

- Espadas como labios, "bloc de entrevistas, artículos y crítica sobre arte y literatura" de Fernando Clemot. El bloc d'un autèntic crack de la literatura: escriptor, divulgador, agitador... ¡Grande Fernando!

- Flagelo di Dante, "Blog de Beatriz Patradox, para deleite de su soberbia y de alguno que otro voyeur". A veure si el reconstrueix aviat com ens anuncia, que els voyeurs ens morim de ganes.

- Lletres colomenques, bloc de la Llibreria del Carrer Major. Per la seva estima al món dels llibres i per la ingent tasca de dinamització cultural que fan des de la botiga i des de la xarxa.

- Antaviana, bloc de literatura de la Roser Caño Valls. Per la seva sensibilitat de lletraferida en combinació a una intensa activitat de difusió a la xarxa.

- Gramenet 2.0, bloc del periodista Jordi Corachán. Un bloc d’informació de Santa Coloma de Gramenet, i també d’opinió, per trobar els marcs que permetin entendre el que succeeix o aquelles notícies que gairebé mai aconsegueixen un titular a la premsa.

Una abraçada, camarades blocaires.



martes, 10 de julio de 2012

Esta es la verdad de la minería española

El diario Público se hace eco de los cientos de miles de toneladas de carbón, procedente de Colombia y propiedad del grupo Goldman Sachs, que se almacenan en el puerto de Gijón a la espera de una subida de precio en el mercado de futuros. Es decir, pura especulación a costa del producto nacional. Mientras tanto, el gobierno retira las ayudas a nuestras minas y, por ende, a nuestros mineros, condenando a la misería a pueblos enteros que subsisten gracias a las explotaciones de carbón.
Hace décadas que sabemos que esas minas no son rentables, y que los problemas de impacto ambiental ligados tanto a la explotación del carbón como a su consumo son enormes. Hace décadas que los gobiernos han abandonado a su suerte a las comarcas productoras, aún sabiendo que no había alternativa para asentar y asegurar el futuro de sus pobladores. No ha habido programas de reconversión acompañados de planes de viabilidad económica, como mucho tenías la opción de pasar de la mina para probar con unas oposiciones a la función pública (agentes rurales, guardias civiles, auxiliares administrativos, ...) o de irte a trabajar en el ladrillo. Ya ni siquiera eso. Ni el campo ni el turismo rural tampoco fueron ni son una alternativa suficiente.
Hace unos días escuché a miembros de Ecologistas en Acción evitando pronunciarse a favor de las protestas mineras. Para ellos el cierre de las minas no era una mala noticia, al prevalecer en su análisis el efecto beneficioso sobre el medio ambiente. Sí defendieron, como un brindis al sol, el derecho de las familias a vivir de un trabajo digno que no fuera el de la minería.
Bien, entiendo su postura, pero no la comparto. No defiendo el carbón, yo también quiero energías renovables ya. Sin embargo, sabiendo lo que sabemos, defender a los mineros no es defender la minería, sino la dignidad de unos trabajadores y sus famílias, el derecho a la subsistencia de diversas poblaciones que no tienen otra alternativa real a fecha de hoy, dándonos un tiempo -si hubiera la voluntad política- para encontrarla. Defender a los mineros es defender unos intereses comunitarios frente a los intereses de una corporación privada. Defender a los mineros es, probablemente, defender un entorno susceptible de ser recuperado frente a la degradación brutal de otros entornos más frágiles (Colombia).
Pero tampoco caigamos en una trampa fácil. El ecologismo no es el problema, sino parte de la solución. La minería no tiene futuro por más que prolonguemos su agonía. Unámonos, pues, ecologistas y mineros, y señalemos a nuestros verdaderos enemigos:
- ¿Quién tiene interés en finiquitar las minas asturianas, leonesas, turolenses?
- ¿Quién lo está llevando a cabo sin que le tiemble el pulso?
Si has respondido Goldman Sachs y Gobierno, respectivamente, procede ahora a preguntarte el porqué. La respuesta, de tan evidente, clama al cielo.